Header kuva

Hornanmäki – muinainen tarina- ja uhripaikka

“Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla.” Näin lausui Kalevalassa Joukahainen otellessaan Väinämöisen kanssa.

Suvasveden rannalla – kahden kaksoiskraaterin muodostamien Haapa- ja Kukkarinselän vartijana – Hornanmäki kohoaa 100m korkeuteen. Mäeltä aukenee mahtava järvinäköala kraaterien väliselle Jakamien kallioiselle saariketjulle. Kraaterit ovat syntyneet meteoriittitörmäyksessä 240–780 miljoonaa vuotta sitten.

Leppävirta-kirjassa kerrotaan tarinaa, jossa Suvaksen selkien molemmin puolin pirut pitivät asuntojaan Vierunvuorella ja Hornanmäellä. Vuori-Kukkarin saari syntyi jättiläisen heiteltyä kiviä Hiidenkalliolta eli Hornanmäeltä Suvakseen. Näillä Vierunvuoren ja Hornanmäen piruilla, hiisillä tai jättiläisillä oli yhteinen hevosenkengitysvasara, jota ne heittelivät äänekkäästi selän yli. Vierunvuori on vierinyt veteen pirujen ajellessa hevosella sen ja Hornanlahen väliä. On pirujen kuultu käyneen ihan Pisanvuorella Nilsiässä asti.

Mäellä on myös muinainen uhrikivi, joka on haljennut sen päällä poltettujen tulien vuoksi. Lisäksi läheisellä Hiismäellä on on ollut vielä 1800-luvun lopulla karhunkallopuu, jonne karhupeijaisten jälkeen on vielty karhun kallo roikkumaan ja sen luut.

Anssi Toivanen - Leppävirta