Header kuva

Laivatelakan jäänteet Porin saaristossa

Löysimme Porin museon amanuenssin Jouko Rädyn (Räty)kanssa laivatelakan kivilaiturin jäänteet 1600- luvulta ja Krimin sodan kahden englantilaisen tai ranskalaisen sotilaan hautapaikan 1854-55 vuosilta.

Nämä ovat Porin saaristossa Anttooran saaressa. Hautapaikka on hieman epämääräinen löytö, paikka ei ole varma, mutta varmaa on että sellainen hauta saaressa on. Ei ole tutkittu laivojen lokikirjoja Greenvitchistä, Englannista eikä Ranskasta. Ei tiedetä kuolinsyytä.

Telakan kivilaituri on sensijaan selvä asia. Sitä on aikaisemmin luultu kiviaidaksi, mutta se on luiska ja varsin leveä ja siinä on keskellä reikiä paaluille säännöllisin välein, joten se ei oiken sovi kuin telakan rakenteiksi, jollainen siellä on ollut historiankirjojen mukaan. Jouko Räty ei käsittääkseni saanut viranomaisia innostumaan ja tutkimaan asiaa pidemmälle.

Haudasta ja perimätiedoista asian suhteen on kirjassa Olli Santavuori & Heli Santavuori: “Anttooran elämää ja ihmisiä”, ISBN 951-96311-3-5, Painokimara, Pori 1996. Kirjaa löytyy Satakunnan kirjastoista.

Anttoorasta on sellainenkin perimätieto, että pari sukupolvea sitten siellä oli mm kalastuksesta niin rikasta väkeä että isäntä Fredrik Anttoora oli sanonut: “Täällä ollaan niin rikkaita, että joka kivenkin alla on aarteita”. Mitään aarteita ei ole kuitenkaan löydetty tähän mennessä tiettävästi. Anttooran meren puolella on saari, jonka nimi on Rahakari.

Olli Santavuori - Pori